lauantai 4. tammikuuta 2014

Marguerite Duras - Lol V. Steinin elämä

Marguerite Duras - Lol V. Steinin elämä 1986 
(Le Ravissement de Lol V. Stein 1964) Otava 154 s.

Luettuani tämän kirjan tajusin kuinka hyvä Durasin edellinen kirja Rakastaja olikaan. En silti tarkoita etteikö tämä ollut hyvä mutta ei se millään vetänyt vertoja Rakastajalle.

Tarinan päähenkilö on nuori Lol V. Stein joka tanssiaisissa ollessaan menettää rakastamansa miehen Michael Richardsonin ja näkee ja kokee jotain, jota ei unohda koskaan. Kymmenen vuotta myöhemmin Stein on naimisissa ja kolmen lapsen äiti. Hän palaa kotikaupunkiinsa, hänen elämänsä on järjestyksessä, onnellistakin. Tahtoen tai tahtomattaan hän alkaa kuitenkin jäljittää nuoruutensa kokemusta. Hän valitsee ihmiset, sankarit, näytelmän kulissit ja saa aikaan juuri sen minkä on pakko tapahtua.

Vaikka kirjan teemat ovat samat kuin Rakastajassa, nuoruuden intohimo, pettymykset ja niiden jäljet naisen elämässä, ei kirja ollut mielestäni yhtä vahva. Tarinan rakkaus oli kyllä riipaisevaa sekä surullista mutta en osannut samaistua.

Kirja jäi hiukan tyhjäksi itselleni. Näin tapahtuu yleensä aina kun kertoja on joku muu kuin päähenkilö. En millään päässyt Steinin pään sisälle ja hän jäi liian kaukaiseksi hahmoksi itselleni. Tästä en kuitenkaan syytä kirjaa koska mielestäni oli hyvä idea jättää kerronta toiselle. Myös päähenkilön tunteet ja ajatukset oli jätetty avoimiksi ja arvailujen varaan, näin päähenkilöstä saatiin mystinen hahmo josta pidin vaikken itse sen sisälle päässytkään. 

"Kun Michael Richardson kääntyi Lolin puoleen ja pyysi tätä tanssiin viimeisen kerran heidän elämänsä aikana, Michael Richardson näytti Tatjanan mielestä äkkiä kalvenneelta ja aina vain huolestuneemmalta, mistä hän tiesi miehen myös katsoneen naista, joka oli juuri tullut saliin. Ja heti kun Anne-Marie Stretter oli Michael Richardsonin käsivarsilla, Tatjana näki hänen käyvän äkkiä kömpelöksi, mistä Tatjana ymmärsi miehen hämmennyksen ottaneen valtaansa myös naisen. Seuraavan tanssin lopussa Michael Richardson ei ollutkaan mennyt Lolin luo. Anne-Marie Stretter ja Michael Richardson eivät sen jälkeen enää jättäneet toisiaan."

Osallistun myös tällä kirjalla Vive La France haasteeseen!
http://annaminunlukeaenemman.blogspot.fi/2013/11/vive-la-france.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti