sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Charlotte Perkins Gilman - Keltainen Seinäpaperi

Charlotte Perkins Gilman - Keltainen Seinäpaperi 2010
(The Yellow Wallpaper 1899) Savukeidas 198 s.

Charlotte Perkins Gilman oli yhdysvaltalainen kirjailija, taiteilija, runoilija. Hän oli feministi ja ajallaan epäsovinnaisten käsitteidensä ja valintojensa johdosta myös roolimalli tuleville feministeille. Charlotte Perkins Gilman kirjoitti myös maailman ensimmäisen feministisen utopiaromaanin, Herlandin, joka itseänikin kiinnostaisi joten sekin tulee luettua jossain vaiheessa.

Keltaiseen seinäpaperiin on koottu hänen julkaisemiaan esseitä, mielipidekirjoituksia, novelleja, tarinoita ja runoja eri lähteistä. Niissä Gilman tutkii sukupuolta ja valtiota, harhakuvien valtaa, taidetta ja luontoa sekä maapallon oikeuksia etsien vahvojen miehen ja naisen roolien sijaan yleistä inhimillisyyttä roolien takaa. Keltainen seinäpaperi (novelli) on ensimmäinen kuvaus sorretun naisen vajoamisen raastavan mielisairauden partaalle.

Keltainen Seinäpaperin kertoja on kotiinsa suljettu nuori nainen, jota lääkäri mies ja sisar valvovat. Nainen kärsii mielenterveysongelmista, joita hänen läheisensä eivät kuitenkaan ota vakavasti. Diagnoosi on ajan hengen mukaisesti ”väliaikainen hermosairaus – johon kuuluu hienoisesti hysteerisiä piirteitä”. Hoitokeino on eristäminen ja kaiken aktiivisen toiminnan kieltäminen. Kertojalta on evätty myös oikeus kirjoittaa ettei hän rasita itseänsä liikaa. Lukemamme teksti on siis kertojan salaista päiväkirjaa.

Vaikka ainoastaan nimikko novelli kuuluu listalle luin itse koko kirjan, ja onneksi niin. Koko kirjan lukemalla tulee ilmi kuinka monipuolinen kirjailija Gilman on.  

Mielestäni Keltainen Seinäpaperi novelli kuvasi hyvin masennusta ja sen vaikutusta myös ympärillä oleviin ihmisiin. Ja vaikka nykypäivänä hoidot ovat paremmat ja sairaus otetaan vakavemmin, tämä seuraava lainaus voisi sopia myös tähän päivään. 

"Hän ei näet usko minun olevan sairas! Mitä minä voin siinä tapauksessa tehdä? Jos arvostettu lääkäri, joka vieläpä on oma aviomieheni, vakuuttaa ystäville ja sukulaisille ettei minulla ole tosiasiassa muuta ongelmaa kuin väliaikainen hermosairaus - johon kuuluu hienoisesti hysteerisiä piirteitä - mitä minä voisin tehdä?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti