perjantai 27. joulukuuta 2013

F.M. Dostojevski - Kirjoituksia Kellarista

F.M. Dostojevski - Kirjoituksia Kellarista 2009
(Zapiski iz podpolja 1864) Gummerus 143 s.

"Muuten: Mistä kunnon ihminen puhuu kaikkein mieluimmin?
Vastaus: itsestään.
Siispä puhun itsestäni."

Dostojevskin Kirjoituksia Kellarista on tarina miehestä joka käy taisteluaan maailmaa vastaan. Kellariin eristäynyt mies kertoo omaa tarinaansa, terävän ironisella otteella, ruotien ihmisen heikkouksia - myös omiaan. Tarina on viiltävä kuvaus yksinäisyydestä, raadollisesta rakkaudesta sekä filosofinen julistus.

Kirjoituksia Kellarista on omassa yksinkertaisuudessaan täydellinen modernin kirjallisuuden klassikko, joka on ollut peruskivenä hänen myöhemmille suurille teoksilleen (Rikos ja Rangaistus, Idiootti, Riivaajat, Karamazovin veljekset)

Täytyy myöntää että kirja oli positiivinen yllätys. Venäläinen kirjallisuus sekä kirjailijat eivät ole oikein koskaan iskeneet, mutta poikkeuksiakin näköjään löytyy. Kirja iski tajuntaan lujempaa kuin uskoinkaan, etenkin loppua kohden.  

"Ihminen on salaisuus. Jos koko elämäsi ajan ratkot tuota salaisuutta, älä sano käyttäneesi aikaa hukkaan. Minä syvennyn tuohon salaisuuteen, sillä haluan olla ihminen"

3 kommenttia:

 1. HIeno analyysi. Luin tämän parisen vuotta sitten, ja ymmärsin vasta koko homman luettuani lisää vastaavaa kirjallisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) täytyykin ruveta lukemaan enemmän vastaavanlaista kirjallisuutta kun näin hyvin uppoaa

   Poista
 2. Minulle se on kertomus ihmisarvosta tai arvottomuuden tunteen kokemisesta. Tarinan päähenkilön mielenliikkeiden kuvaajana Dostojevski on omaa luokkaansa.

  VastaaPoista