torstai 27. maaliskuuta 2014

John Steinbeck - Hyvien Ihmisten Juhla

John Steinbeck - Hyvien Ihmisten Juhla 
(Cannery Row 1945) Keltianen Pokkari 197 s.

"Nyt vieläkin 
tiedän: olen tuntenut elämän tulen,
kun sen pidoissa nosteltiin vihreitä kulhoja, kultaisia,
vain pienen ja haihtuvan hetken
oli silmäni malja tulvillaan minun armaani sädehtimää
ikuisuuksien häikäisevintä..."

John Steinbeck oli amerikkalainen kirjailija joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1962. Itselleni kyseinen herra oli uusi tuttavuus vaikka aika suurta mainetta hän onkin niittänyt.

Hyvien Ihmisten Juhla kertoo pienestä kalifornialaisesta rannikkokaupungista ja sen asukkaista. Päähenkilöinä toimivat laitapuolen kulkijat Mack ja hänen kaverinsa sekä meribiologi Doc joka on koko kylän rakastama mutta yksinään viihtyvä mies. Mack ja hänen kaverinsa pitävät Docista ja he päättävät pitää tälle kunnon juhlat. Tästä alkaa monivaiheinen juhlien valmistelu josta ei ilman kommelluksia vältytä. Juhlista ei myöskään vältytä ilman kommelluksia mutta lopussa kiitos seisoo.

Pääjuonen väliin on siroteltu kohtauksia kaupungin muista henkilöistä, salaperäisestä kiinalaisesta, ruokakauppias Lee Chongista, bordellin pitäjästä Dorasta jne. Vaikka juoni oli mukaansatempaava oli silti välillä mukava hengähtää ja lukea muista asukkaista. Ja kirjasta ei löytynyt yhtään ainoaa henkilöä jota olisin oikeasti inhonnut! Tätä voidaan pitää jo saavutuksena koska yleensä inhoan niitä joita muut rakastavat. "Hänen henkilönsä eivät ole malli-ihmisiä, mutta kukas meistä on sellainen jos joskus hiukan riehaantuu!" - luultavasti tässä on suuri syy miksi pidin Steinbeckin luomista henkilöistä.

Hyvien Ihmisten Juhla oli täyspotti. Steinbeck osasi luoda täydellisen tunnelman joka vei mukaansa. Kirjan tunnelmointi oli välillä verkkaista mutta se ei haitannut. Ja kirjan tarinat eivät aina olleet iloisemmasta päästä mutta Steinbeck osasi käyttää huumoria oikealla lailla oikeassa kohdassa mikä toi hyvän mielen mutta sai myös ajattelemaan. Olen jostain lukenut että tämä on hyvin erillainen kirja kun miehen muut tuotokset mutta toivottavasti en tule pettymään herran muihin kirjoihin. Kirja tuntui muuten täydelliseltä luettavalta näin kevään kynnyksellä :)

Osallistun kirjalla Mikä minusta tulee isona -haasteeseen sekä Jokken Nobel - haasteeseen

4 kommenttia:

 1. Minusta Steinbeckin kirjat ovat useimmin hyviä, mutta minusta eivät kaikki. Tämä ilotalojuttu minusta on miltei jokaisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ensimmäinen Steinbeckin kirja jonka luin mutta täytyypä verrata seuraaviin :)

   Poista
 2. Steinbeck on minulle vielä korkaamaton kirjailija. Hiiriä ja ihmisiä on kyllä lukulistalla. Hieman Steinbeckin lukeminen jännittää juuri tuo suuren maineen ja hypetyksen takia. Toivottavasti pidän ensimmäisestä Steinbeckistani yhtäpaljon kuin sinä, kuulostaa hyvältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellänikin on Hiiriä ja Ihmisiä odottamassa hyllyllä joten eiköhän sekin tule pian luettua. Toivotaan että pidät Steinbeckista!

   Poista