sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

J.M.G. Le Clezio - Alkusoitto

J.M.G. Le Clezio - Alkusoitto 2010
(Ritournelle de la faim 2008) Seven 178 s.

"Kirjoitin tämän kirjan muistoksi tytölle, josta tahtomattaan tuli kaksikymmentävuotiaana sankaritar."

En ole pitkään aikaan lukenut mitään mikä ei kuuluisi listalle mutta olin kuullut niin paljon hyvää Le Clezion Alkusoitosta että päätin lukea sen. J.M.G. Le Clezio on ranskalainen kirjailija joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2008.

Alkusoitto kertoo intensiivisen tarinan Le Clezion äidin, Ethelin, nuoruudesta toisen maailmansodan kynnyksellä. Ethelin maailmaan kuuluvat köyhä, mutta itsevarma venäläinen Kjensa, omintakeinen isoisä, riitelevät vanhemmat sekä salongista sunnuntaisin kantautuvat poliittiset keskustelut.
Tarina kertoo Ethelin kasvusta sodan kynnyksellä ja lopulta perheen taloudellisen tilanteen
romahdettua myös siitä miten sota ihmisiin vaikuttaa. Ethel saa kokea köyhyyden, sodan, nälän mutta myös rakkauden.

"Ksenja oli hänen ystävänsä. Ainoa ystävänsä. Kaikkein läheisin, hänen elämänsä vaikuttaja. Kävellessään kadun tungoksessa ripeästi korkojaan kopautellen Ethel matki Ksenjaa. Ksenjaa joka teki päätöksiä. Joka taisteli elääkseen. Ksenjaa joka pystyi nauramaan kaikelle, pilkkaamaan kaikkia. Kaukaa tullutta Ksenjaa, joka oli päättänyt onnistua elämässään."

Kirjaa kohtaan oli itselläni suuret odotukset mutta ne eivät ihan täyttyneet. Mielestäni jotain jäi kirjasta puuttumaan, se oli hiukan väljä ja tarinan osat liian irrallisia. Henkilöhahmotkin olivat vaikeasti lähestyttäviä enkä oikein päässyt tarinaan mukaan. Plussana pidän sitä että en edes tiennyt tarinan kertovan Le Clezion äidistä kun kirjaa luin. Joskus omasta äidistänsä on vaikea kirjoittaa puolueettomasti mutta tässä niin oli käynyt. Tykkäsin myös kirjailijan tyylistä ja taidankin kokeilla Le Clezion varhaisempaa tuotantoa.

Osallistun tällä kirjalla Jokken Nobel -haasteeseen, Vive La France! -haasteeseen sekä Ihminen sodassa -haasteeseen

1 kommentti: