keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Nathanael West - Vastaathan kirjeeseeni, Miss Lonelyhearts

Nathanael West - Vastaathan kirjeeseeni, Miss Lonelyhearts 1983
(Miss Lonelyhearts 1933) WSOY 109 s.

"Miss Lonelyheartsin sielu, kirkasta minut.
Miss Lonelyheartsin ruumis, ravitse minut.
Miss Lonelyheartsin veri, juovuta minut.
Miss Lonelyheartsin kyynelet, peskää minut.
Oi hyvä Miss Lonelyhearts, anna anteeksi pyyntöni
ja kätke minut sydämeesi
ja varjele minua vihollisiltani.
Auta minua, Miss L, auta minua, auta minua.
In sæcula sæculorum. Amen
"

Nathanael West (1903-1940) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Itselleni kyseinen herra on aivan uusi tuttavuus enkä häneltä muita kirjoja ole vielä lukenut. Ei hänellä kyllä muita kirjoja listalla olekaan mutta luultavasti Westin tunnetuin teos, Iisi miljoona, tulee jossain vaiheessa luettua. Nathael West kuoli vain 37 -vuotiaana, eikä hän ehtinyt kirjoittaa kuin neljä romaania.

Vastaathan kirjeeseeni, Miss Lonelyhearts kertoo nuoresta miehestä, toimittajasta joka pitää neuvontapalstaa lehdessä, nimellä Miss Lonelyhearts. Hän vastaa kirjeisiin aluksi kepeällä tavalla mutta vähitellen kirjeiden epätoivo ja tuska alkavat tarttua häneenkin. Eikä alkoholi, uskonta tai naiset enään helpota oloa. Ja hän käy yhä masentuneemmaksi.

Kirjassa on vain vähän yli satasivua mutta kevyttä lukemista kirja ei todellakaan ole. Vastaathan kirjeeseeni, Miss Lonelyhearts on hyvin satiirinen ja traaginen tarina jota on luonnehdittu myös koomiseksi mutta itse en siihen yhtyisi tai sitten kirja vain oli niin satiirinen etten tajunnut sen huumoria.

En kirjaa inhonnut mutta en siitä pitänytkään. Rakastin Westin kielikuvia sekä taitoa tuoda tunteet esille vaikkei kirjassa kauheasti tapahtunutkaan. Mutta vaikka satiirista pidänkin oli kirja ehkä hiukan liian satiirinen omaan makuuni. Kirjan hahmot olivat myös inhottavia enkä pitänyt heistä kenestäkään. Suurimmaksi osaksi tunsin heitä kohtaan vain sääliä sekä inhoa.

Ulkonäkö pettää tämän kirjan kohdalla eikä sitä hetkessä lueta. Kirjaan täytyy syventyä kunnolla että siitä saa kaiken irti ja pääsee tarinan sisälle. Tämä on sellainen kirja että siitä tuskin nauttii mutta sen voi haluta lukea aina uudelleen ja uudelleen.

2 kommenttia:

  1. Minullakin on tämä kotihyllyssä, mutta en ole vielä lukenut. Kuulostaa mielenkiintoiselta, ja hyvä tietää, että haastepistekin on tyrkyllä. :) Satiirit eivät yleensä ole suosikkejani, mutta jotenkin tuntuu, että tämä voisi kolahtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselleni ei kolahtanut mutta lukemallahan sen tietää! :)

      Poista