keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Antonio Tabucchi - Kertoo Pereira

Antonio Tabucchi - Kertoo Pereira 1996
(Sostiene Pereira 1994) Keltainen kirjasto 176s.

"Pereira kertoo tutustuneensa tähän mieheen eräänä kesäpäivänä. Sää oli upea, aurinkoinen ja vilpoinen, ja Lissabon säkenöi. Pereira kertoo että hän oli toimituksessa eikä tiennyt mitä tehdä, toimitusjohtaja oli lomalla, Pereiran harteilla oli kulttuurisivun kokoaminen, 'Lissabonilaisella' oli nyt kulttuurisivukin ja hän toimitti sitä yksinään. Ja Pereira pohdiskeli kuolemaa."

En ole elämäni aikani liiemmin Italialaisia kirjailijoita lukenut mutta Tuulevin haasteen myötä päätin korjata tämänkin asian. Antonio Tabucchi (1943-2012) oli Italialainen kirjailija ja kääntäjä. Portugali ja sen kieli olivat tärkeitä Tabucchille ja hän käänsikin italiaksi monia portugalilaisia teoksia. Hän myös kirjoitti itse portugaliksi.

Kirja sijoittuu Lissaboniin, kesään 1938, jolloin Postugalissa oli vallalla Salazarin diktatuuri. Päähenkilönä on lehtimies maisteri Pereira, entinen rikosreportteri, nykyään Lissabonilainen-lehden kulttuursivun toimittaja. Hän on leski ja lapseton. Pereira on varovainen, sovinnainen, mukavuutta rakastava mies joka täyttää kulttuurisivunsakin poliittisesti moitteettomalla aineistolla, tunnettujen kirjailijoiden nekrologeilla ja ranskalaisen kirjallisuuden käännöksillä. Hän palkkaa itsellensa apulaisen, Monteiro Rossin, nuoren miehen joka on kirjoittanut kuuluisuuttakin saaneen tutkielman kuolemasta. Mutta Pereira joutuu piilottelemaan muistokirjoitukset jotka Rossi on kirjoittanut koska nämä ovat poliittisesti arkaluontoisia. Sitten käy ilmi, että poliisi etsii Rossia tämän poliittisten toimien vuoksi. Nuori mies etsii turvaa Pereiran kotoa ja lopulta Pereira joutuu tekemään ratkaisun johon ei itsekään uskonut pystyvänsä. 

Jälkipuheessaan Tabucchi kertoo että vuonna 1992 hän on tavannut Pereirassa miehen, joka etsi tekijää. Tekijä löytyi Tabucchista ja hän kirjoitti kirjan kahdessa kuukaudessa. Sen takia kirjaa lukiessa tulee hieman ulkopuolinen olo, Tabucchi käyttää hyvin virallista kieltä ja sanat "Kertoo Pereira", toistuvat kirjassa usein. Mutta lukijaa kohtaakin yllätys ja tarina muuttuu poliittiseksi jännäriksi. Se nosti kirjan pisteitä ainakin omassa mielessäni koska aloin jo hieman pitkästyä tarinaan. 

Listalla ei ole muita Tabucchin kirjoja, mutta ajattelin että tämän haasteen myötä voisin lukea jonkun hänen toisista teoksistaan. Onko joku muu lukenut Tabucchia ja pystyisikö joku suosittelemaan minkä kirjan voisin lukea?

Osallistun kirjalla Mikä minusta tulee isona -haasteeseen sekä Tuulevin Italia -haasteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti