perjantai 25. huhtikuuta 2014

John Steinbeck - Helmi

John Steinbeck - Helmi 1982
(The Pearl 1945) Tammi 118s.

Helmi ei kuulu listalle ja olen muutenkin lukenut jo muutaman Steinbeckin kirjan mutta Helmeä on suositeltu minulle niin monta kertaa että päätin vihdoin myös lukea sen. Steinbeck sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1962.

"Kaupungissa kerrotaan tarinaa suuresta helmestä - kuinka se löytyi ja kuinka se jälleen katosi. Kerrotaan Kinosta, kalastajasta, ja hänen vaimostaan Juanasta sekä Coyotitosta, heidän lapsestaan. Ja koska tuota tarinaa kerrotaan yhä uudestaan, se on juurtunut kaikkien mieleen. Ja kuten kaikissa monesti kerrotuissa tarinoissa. jotka elävät kansan sydämessä, siinäkin on vain hyvää ja huonoa, vain mustaa ja valkoista, hyvyyttä ja pahuutta eikä mitään siltä väliltä. Jos tämä tarina on vertauksellinen, niin ehkä jokainen löytää sille oman selityksensä ja lukiessaan sijoittaa siihen oman elämänsä. Oli miten oli. Kaupungissa kerrotaan, että..."

Helmi on tarina köyhästä meksikolaisesta kalastajasta Kinosta ja hänen vaimostansa Juanasta, joidenka lapsi Coytito saa skorppionin pureman ja tarvitsee lääkäriä. Mutta Kino ja Juana ovat vain köyhiä intiaaneja ja tähän heillä ei ole varaa, eikä lääkäri suostu auttamaan. Ja samaan aikaan hänen sisällänsä käy laulu, Pahan laulu. Mutta Kino jatkaa kuitenkin ahkerointiaan ja kalastaessaan helmiä hän löytää jotakin jota ei ikinä uskonut löytävänsä. Helmien Helmi. Se oli valtavin ja kaunein helmi jonka Kino oli ikinä nähnyt ja näin hän uskoi löytävänsä pelastuksen. Ja samaan aikaan hänen sisällänsä käy laulu, Hyvän laulu. Hän suunnittelee ostavansa pyssyn, ja poika saa mennä kouluun ja oppia lukemaan sekä kirjoittamaan. Mutta ahneus ja kateus ovat suuria, etenkin silloin kun mitään ei ole. Ja nämä kaksi kasvoivat muissa ihmisissä, ystävissä, naapureissa. He olivat iloisia helmestä, mutta unelmoivat että olisivat itse löytäneet sen. Ja lopulta nämä kasvoivat niin suuriksi että ihmisistä tuli röyhkeitä ja murhanhimoisia. Tästä alkaa ajojahti, muiden jahdatessa helmeä ja Kinon sekä hänen perheensä yrittäessä pelastaa henkensä.

"Kinon helmi sekaantui kaikkien unelmiin, suunnitelmiin, kaavailuihin, tulevaisuuteen, toiveisiin, tarpeisiin, himoihin, nälkään, ja näiden tiellä oli yksi ainoa ihminen, Kino, joten kävi niin omituisesti, että hänestä tuli kaikkien vihollinen."

Helmi on oivallinen tarina miehestä joka nousee ryysyistä rikkauksiin, mutta tarinan opetus on että raha ei tuo onnea. Useimmiten juuri päinvastoin. Teos oli mielestäni kaunis sekä koskettava kertomus ja nousee luultavasti parhaimmaksi kirjaksi jonka Steinbeckilta olen lukenut.

Osallistun kirjalla Mikä minusta tulee isona -haasteeseen sekä Jokken Nobel -haasteeseen.

1 kommentti:

  1. Tämä on hieno klassikkokirja. Se oli koulussa pakollinen lukea, mutta ei minulle, sillä tykkäsin kirjasta ;)

    VastaaPoista