lauantai 22. maaliskuuta 2014

Jeffrey Eugenides - Kauniina Kuolleet

Jeffrey Eugenides - Kauniina Kuolleet 2012
(Virgin Suicides 1993) Seven 287 s.

"Hän kutitti Ceciliaa leuan alta ja sanoi: "Mitä sinäkin täällä teet? Et ole tarpeeksi vanha edes tietämään, miten vaikeaksi elämä voi mennä." 
Silloin Cecilia ilmoitti suusanallisesti ainokaisen itsemurhaviestinsä - joka sekin oli turha, koska hän jäisi henkiin: "Tepä ette olekaan koskaan ollut kolmetoistavuotias tyttö.""

Jeffrey Eugenides on yhdysvaltalainen kirjailija ja Kauniina Kuolleet on hänen esikoisromaaninsa. Eugenides on yksi niistä kirjailijoista jonka kirja-arvosteluja olen nähnyt ja lukenut eniten. Ja tämä kirja on roikkunut lukulistallani jo pitkään. Aihe on rankka mutta kiinnostava ja itselläni oli suuret odotukset kirjaa kohti.

Kauniina Kuolleet kertoo Lisbon nimisestä perheestä ja etenkin heidän viidestä kauniista mutta tavoittamattomasta tyttärestään jotka kaikki päätyvät itsemurhaan. Ensimmäisenä itsemurhaa yrittää perheen nuorin tytär Cecilia ja vuoden päästä jokainen hänen siskonsa on tehnyt saman. Tarinan päähenkilöinä ei kuitenkaan voida pitää Lisbonin tyttöjä koska koko tarina kerrotaan ulkopuolisin, naapurin poikien silmin. Naapurin poikien jotka ovat hullaantuneita noista omituisen kauniista olennoista. He tarkkailivat, rakastivat ja yrittivät omalla tavallaan auttaa tyttöjä.

Pidin kirjan salamyhkäisyydestä ja siitä että kirjaa ei kerrottu tyttöjen näkökulmasta vaan ulkopuolisin silmin. Näin sekä henkilöhahmot että heidän motiivinsa jäivät hämärän peittoon joka mielestäni lisäsi tarinan koskettavuutta. Ihan niin kuin oikeassakin elämässä, itsemurhan syyt jäävät hyvin usein tajuamatta tai ymmärtämättä.

"Cecilia nyki rannerenkaita niin, että teipit lopulta irtosivat. Sitten hän jäykistyi paikalleen. Rouva Lisbon sanoi: "Olkoon. Mene sitten yläkertaan. Me pidämme täällä hauskaa ilman sinua." Heti luvan saatuaan Cecilia lähti portaikkoa kohti. Hän piti katseensa lattiassa, ja hänen auringonkukkasilmänsä katsoivat suureen unohdukseen, hänen elämänsä ahdinkoon, jota me emme milloinkaan oppisi ymmärtämään."

Vaikka aihe oli rankka sekä masentava se ei tehnyt kirjasta synkkää eikä melankolista. Pidän Eugenidesin kirjoitustyylistä ja siitä miten hän osasi viedä tarinaa eteenpäin vaikka tiesimme mitä tulee tapahtumaan. Kirjassa ei myöskään ollut turhia selityksiä tai kritiikkiä eikä tyttöjen motiiveilla haluttu mässäillä. Kauniina Kuolleet oli kaunis tarina nuoruudesta, kivusta, rakkaudesta sekä lapsuuden lopusta.

6 kommenttia:

 1. Muistan, että olen nähnyt tämän leffaversion, ja pidin siitä kovasti. Nyt alkoi kirjakin kiinnostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole elokuvaa vielä nähnyt mutta olen kuullut että se on upea joten eiköhän sekin tule vielä katsottua :)

   Poista
 2. Kirja on kiinnostanut aikoinaan erittäin paljon, mutta satuin katsomaan siitä tehdyn elokuvan jokunen vuosi sitten. Sen jälkeen en kirjan lukemisesta ole enää haaveillut.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä lukemaan kirjan! Etkö pitänyt elokuvasta vai aiheesta?

   Poista
  2. En vain pitänyt elokuvasta. Se oli hieman pitkäveteinen ja jollain tapaa jopa tylsä. Aihe kun olisi antanut vaikka millaiset mahdollisuudet tehdä loistava elokuva!

   Poista
  3. No sitten kirja kannattaa kyllä ehdottomasti lukea! Pidät siitä varmasti enemmän kuin elokuvasta :)

   Poista