lauantai 15. maaliskuuta 2014

E.M. Forster - Hotelli Firenzessä

E.M. Forster - Hotelli Firenzessä 2005
(A Room With A View 1908) Gummerus 252 s.

E.M. Forster (1879-1970) oli englantilainen kirjailija joka arvosteli kriittisesti brittiläisten moraalista, kansallista ja yhteiskunnallista itsekkyyttä. Ja vaikka Hotelli Firenzessä on juonellisesti rakkaustarina, kertoo kirja osittain näistä aiheista.


Kirja kertoo Lucy Honeychurchista, nuoresta ja hyvin kasvatetusta englantilaistytöstä joka lähtee ensimmäiselle matkalleen Italiaan. Matkakumppaniksi ja esiliinaksi Lucylle on lähetetty hänen hapan serkkunsa Charlotte. Bertolinin täyshoitolassa hän tapaa herra Emersonin ja hänen poikansa Georgen jotka erottuvat muista täysihoitolan asukkaista. Eräänä päivänä Lucy joutuu murhan silminnäkijäksi ja pyörtyy nuoren Georgen syliin. Nuoret rakastuvat mutta Lucy ei halua tunnustaa rakkauden olemassaoloa.

Ensimmäinen osuus kirjasta tapahtuu Italiassa mutta toinen osuus sijoittuu Englantiin johonka Lucy on palannut ja nyt hän on kihloissa peribrittiläisen Cecil Vysen kanssa. Kun Emersonit muuttavat lähistölle joutuu Lucy punnitsemaan omaa avioliittoaan. Hän ei halua myöntää olevansa rakastunut George Emersoniin joka on aivan liian vapaamielinen ja erillainen sopiakseen Lucyn perheeseen.

Kirjassa Forster kuvaa hyvin suorapuheisesti brittiläisen yhteiskunnan kaksinaamaisuutta ja tapakulttuurin heikkouksia. Naisen rooli on olla nättinä ja hiljaa ja heidän tulisi jättää ajatteleminen miehille. Tarinassa on myös hyvin hauskoja kohtauksia - Forster huvittelee sovinnaisuuden ja viktoriaanisen ajan Englannin tavoilla. Toisaalta henkilöiden tarinat ja ihmissuhteet ovat silti hyvin pidättyväistä. Mutta itse olen aina pitänyt siitä, joten se ei häirinnyt.

Pidän Forstersin kepeästä tyylistä joka vie lukijaa vauhdikkaasti eteenpäin. En edes ensikki tajunnut että kirja on yli satavuotta vanha, tämä kirja sopii ehdottomasti kategoriaan "Ajattomat kirjat". Hotelli Firenzessä on kolmas kirja jonka olen Forsterilta lukenut ja nousi kyllä omaksi suosikikseni ohi Matka Intiaan kirjan. Vaikkei tämä ole tarinaltaa aivan yhtä hyvä, on se kerronnaltaan sekä huumorinsa puolesta parempi kirja.

5 kommenttia:

 1. Tämä kirja kuuluu minulla ensi kuukauden lukupinoon ja bloggauksesi jälkeen en malta odottaa kirjan lukemista! Elokuvankin olen tainnut nähdä, mutta se on jo onneksi sen verran häipynyt mielestä, että tuskin tulee häiritsemään lukukokemusta - vaikka siis ihan hyvä olikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä! :) Itse en ole vielä elokuvaa nähnyt vaikka elokuva taitaa olla jopa kirjaa kuuluisampi.

   Poista
 2. Aloitin tämän kirjan lukemisen juuri eilen! Alku on vienyt minut jo mennessään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät kirjasta yhtä paljon kuin minäkin :)

   Poista
  2. Luettu on ja pidin kirjasta paljon! Tekee mieli tarttua muihinki Fprsterin töihin.

   Poista