keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Laura Esquivel - Pöytään ja vuoteeseen

Laura Esquivel - Pöytään ja vuoteeseen 2000
(Como agua para chocolate) WSOY 215s.

"Tuli ja vuodet eivät ole kuitenkaan haihduttaneet voimakasta ruusun tuoksua paikasta, jossa ennen oli suihku ja nyt kerrostalon pysäköintialue. Eivätkä ne kyenneet pyyhkimään Pedron ja Titan mielestä kuvia, jotka he olivat omin silmin nähneet ja jotka jättivät heihin jälkensä loppuelämäksi. Sen päivän jälkeen viiriäiset ruusunterälehdillä muistuttivat heitä aina hiljaa tuosta ihmeellisestä kokemuksesta"

Pöytään ja vuoteeseen on meksikolais kirjailija Laura Esquivelin esikoisteos jolla hän nousi maailmanmaineeseen. Ennen menestysromaaniaan Esquivel oli kirjoittanut keittokirjoja ja ruuanlaiton filosofiaa käsitteleviä kirjoja.

Kirja kertoo De la Garzan perheestä jotka asuvat suurella karjatilalla. Perhettä hallitsee tyrannimaisesti Mama Elena, jolla on kolme tytärtä, Tita, Gertrudis ja Rosaura. Suvun traditioon kuuluu että perheen nuorin tytär, Tita, ei menen naimisiin vaan pysyy naimattomana ja huolehtii äidistään. Tita rakastuu kuitenkin tulisesti Pedro Muzquiziin ja tämä häneen. Heidän rakkautensa on kuitenkin tuhoon tuomittu ja saadakseen olla edes Titan lähellä, Pedro menee naimisiin Rosauran kanssa.

Pöytään ja vuoteeseen on rakkausromaani jossa keskeisessä osassa ovat ruoka ja ruoanlaitto. Kirja onkin täynnä reseptejä sekä ruokia jotka toimivat usein tunteiden tulkkina. Vaikka kirja olikin rakkaustarina, itseäni ärsytti suuresti Pedro joka ei mitenkään sopinut suuren rakkaustarinan toiseksi osapuoleksi. En millään oppinut pitämään hänestä, hänessä ei ollut mitään rakastettavaa. Sen takia hieman toivoinkin että Tita olisi valinnut mukavan tohtori John Brownin. Kirjan naishahmot ottivat vahvan roolin kirjassa ja kirjan mieshahmot saivatkin jäädä varjoon. Teoksessa on myös latinalaisamerikkalaista maagista realismia, jossa kuolleet tulivat kummittelemaan, jotkut hyvässä ja jotkut pahassa.

Kirjan alkuperäinen nimi (Como agua para chocolate) tarkoittaa "kuin suklaa suhteessa veteen" Joka Esquivelin mukaan tarkoittaa sitä että ellei saa sitä jota rakastaa, on kuin joutuisi tyytymään suklaan sijasta veteen.

Osallistun kirjalla kesän kirjabingoon ja rastitan kirjalla lokeron "Romantiikkaa".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti