keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Friedrich Dürrenmatt - Tuomari ja hänen pyövelinsä

Friedrich Dürrenmatt - Tuomari ja hänen pyövelinsä 2003
(Der richter und sein henker 1952) WSOY 131s.

Friedrich Dürrenmatt (1921–1990) on yksi tunnetuimpia sveitsiläisen kirjallisuuden edustajia. Hän oli hyvin monipuolinen kirjailija joka teki paljon näytelmiä, esseitä, kuunnelmia ja rikostarinoita. Ja vaikka Dürrenmatt opiskeli kirjallisuustiedettä, hän suhtautui hyvin nuivasti akateemiseen maailmaan sekä kirjallisuuskritiikkiin.

"Kuinka taiteilija voi tulla toimeen korkeakirjallisuuden maailmassa? Ehkä kirjoittamalla jännitysromaaneja, tekemällä taidetta sinne, mistä kukaan ei odota sitä löytävänsä. Kirjallisuuden täytyy muuttua niin kevyeksi, ettei se paina mitään nykyajan kirjallisuuskritiikin puntareissa: tämä on ainoa tapa, jolla kirjallisuus saavuttaa todellisen painonsa." 
                                                                                         Friedrich Dürrenmatt

Tuomari ja hänen pyövelinsä alkaa siitä kun kyläpoliisi löytää syrjäiseltä vuoristoseudulta rattiin nojaavan miehen jota luulee humalaiseksi. Kunnes huomaa että mies onkin murhattu. Papereista selviää että uhri on poliisiupseeri Bernistä, mutta kukaan ei tiedä miksi mies on ollut niin syrjäisellä seudulla. Poliisikomissario Bärlach alkaa tutkimaan tapausta ja ottaa apulaisekseen erään  nuoren komisarion, Tschanzin. Toisesta tulee tuomari ja toisesta pyöveli, eikä kumpikaan valitse osaansa vapaaehtoisesti.

Verrattuna viimeisempään dekkariin jonka luin, Mankellin Kasvoton kuolema, oli Tuomari ja hänen pyövelinsä tyyliltään pelkistetympi mutta juoneltaan monimutkaisempi. Itse pidin tästä kirjasta enemmän, sillä se oli psykologisesti mielenkiintoisempi, sekä jännittävämpi.

Itse rikosta selvitellään sivusilmällä ja sen sijaan kirjassa keskitytään enemmän poliisikomissaario Bärlachin ja komisaario Tschanzin väleihin. Joten näin ollen kirjan pääteemana ei olekaan itse murha ja miten se tapahtui vaan murhaaja ja hänen kiinni saamisensa. Loppuratkaisu oli myös yllättävä. Siitä tuli hieman mieleen Agatha Christien dekkarit. Mielestäni tämä kirja on myös sellainen ettei siitä voi kertoa liikaa, muuten kirjan yllätyksellisyys katoaa. Seuraava Dürrenmattin dekkarikin on jo muuten tiedossa!

Osallistun kirjalla Mikä minusta tulee isona -haasteeseen, Rikoksen jäljillä -lukuhaasteeseen sekä kesän kirjabingoon, ja rastitan kirjalla lokeron "Dekkari".

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa oikein hyvältä. Otanpa tästä vinkin talteen, kun en ollut tämmöisestä ollenkaan tietoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, etenkin Rikoksen jäljillä -lukuhaastetta silmällä pitäen ;)

      Poista