tiistai 1. heinäkuuta 2014

Slavenka Drakulic - Eivät tekisi pahaa kärpäsellekään

Slavenka Drakulic - Eivät tekisi pahaa kärpäsellekään 2005
(They would never hurt a fly, war criminals on trial in the hague 2004) LIKE 175s.

"Hän on vienyt jaottelun yksityiseen ja yleiseen toimintaan, perheeseen ja ammattiin, niin pitkälle, ettei havaitse omassa persoonassaan enää mitään yhteyttä näiden kahden välillä. Kun ammatti pakottaa hänet murhaamaan ihmisiä, hän ei pidä itseään murhaajana, koska hän ei toiminut omasta halustaan vaan ammatissaan. Pelkästä intohimosta hän ei tekisi koskaan pahaa kärpäsellekään."

                                                                                               Hannah Arendt

Slavenka Drakulic on tunnettu kroatialaissyntyinen kirjailija sekä toimittaja joka on monilla romaaneillaan ja artikkeleillaan osallistunut poliittiseen keskusteluun Balkanin maiden tilanteesta.

Eivät tekisi pahaa kärpäsellekään - sotarikolliset tuomiolla syventyy Drakulicin entisen kotimaan sotien syihin ja seurauksiin. Srebrenican joukkomurhasta on kulunut kymmenen vuotta ja teurastuksen suunnittelijat pakoilevat Haagin rikosistuinta edelleen. Drakulic piirtää tarkkoja kuvia sotarikollisista - serbeistä, kroaateista ja muslimeista. Näistä aukeaa näkymä Jugoslavian lähihistoriaan, kommunistin romahtamiseen ja nationalismin nousuun sekä suureen vihanpitoon ystävien kesken. Drakulic pääsee myös joukkomurhaajien mielen saloihin ja tuo esille että useimmat heistä eivät olleet sotilaita ollenkaan vaan tavallisia ihmisiä. Kirjan lopussa on myös kuvaus tuomiotaan odottavien entisten vihollisten oloista ja leppoisasta yhdessäolosta. Heitä eivät piinanneet omat tekonsa eivätkä ihmiset joille he olivat aiheuttaneet suunnatonta kärsimystä.

Kirjassa yhdistellään raportointia, tutkielmaa ja todellisuudesta ammentavaa fiktiota. Tämä tekee kirjasta helppolukuisen. Aihe, josta en kauheasti tiennyt oli mielenkiintoinen. Drakulic osasi kertoa tarinat puolueettomasti mutta hämmennyksissään; mikään ei erota näitä miehiä ja naisia kenestä tahansa. Meistä.

Osallistun kirjalla Ihminen sodassa -lukuhaasteeseen, Lukuiloa perhoslaaksossa -lukuhaasteeseen sekä kesän kirjabingoon ja rastitan kirjalla lokeron "Historiallinen"

1 kommentti:

  1. Sain tämän juuri luettua ja sulattalen jokusen hetken, ennen kun kirjoitan mitään. Bosnian sota on niin ruma osa Euroopan historiaa, että siitä on tosiaan hyvä ottaa selvää. Aika paljoltihan se jää koulussa ja lukiossa käsittelemättä, valitettavasti. Onneksi on näin tiiviisti kirjoitettuja ja helppolukuisia kirjoja, jotka hieman avaavat kuvaa.

    VastaaPoista