maanantai 14. heinäkuuta 2014

Italo Calvino - Jos talviyönä matkamies

Italo Calvino - Jos talviyönä matkamies 2009
(Se una notte d'inverno un viaggiatore 1979) Tammi 275s.

"Luuletteko että jokaisessa tarinassa on oltava alku ja loppu? Ennen aikaan tarina saattoi päättyä vain kahdella tavalla: kun kaikki koettelemukset oli käyty, sankari ja sankaritar joko menivät naimisiin tai kuolivat. Viimeinen merkitys johon kaikki kertomukset viittaavat on kaksikasvoinen elämän jatkuvuus, kuoleman väistämättömyys."

Italo Calvino (1923-1985) oli kuubalaissyntyinen mutta varhain italialaistunut kirjailija ja toimittaja. Hän oli yksi Italian sodanjälkeisen kirjallisuuden suurimpia nimiä.

Jos talviyönä matkamies kertoo Lukijasta joka yrittää lukea kirjaa nimeltä Jos talviyönä matkamies. Pian hän huomaa, että kirja on viallinen ja teksi alkaa toistamaan itseänsä. Lukija palaa kauppaan vaihtaakseen kirjan virheettömään kappaleeseen mutta huomaa saaneensa aivan toisen kirjan joka myös jää kesken. Lukija jatkaa oikean kirjan etsimistä ja tulee tutustuneeksi kymmeneen tarinanalkuun, jotka kaikki edustavat erillaisia kirjallisuuden tyylilajeja. Samalla seurataan Lukijan ja Lukijattaren seikkailuja kirjojen maailmassa.

Näkymättömät kaupungit sai minut kiinnostumaan Calvinon muista teoksista ja Jos talviyönä matkamies oli selvä seuraava kirja jonka häneltä halusin lukea. Calvino leikittelee kirjallisuuden ikuisien aiheiden ja teemojen parissa ja tekee sen älyllisellä ja leikkisällä tavalla. Mutta vaikka kuinka yritin oli kirja paikoin hieman liian sekava omaan makuuni. Silti, Calvinon kaltaisia tarinankertojia on harvassa ja tulen ehdottomasti lukemaan lisää hänen kirjojansa.

Lukijan lukemien tarinanalkujen nimistä koostuu myös oma tarinansa.

"Jos talviyönä matkamies, Malborkin asutuksen ulkopuolella, Kurkottautuessaan äkkijyrkältä rinteeltä, Pelkäämättä tuulta ja huimausta, Katsoo alas tiivistyvään varjoon, Solmiutuvien linjojen verkossa, Ristiin menevien linjojen verkossa, Kuun valaisemalla lehtimatolla, Tyhjän kuopan ympärillä, Mikä tarina sen pohjalla odottaa loppuaan?"

Osallistun kirjalla Tuulevin Italia -haasteeseen, Opuscolon keltaiseen kesään sekä kesän kirjabingoon ja rastitan kirjalla lokeron "Fantasia" 

4 kommenttia:

 1. Yritin kerran aloittaa tätä kirjaa, mutta en päässyt alkua pitemmälle. Toiveissa tosin olisi, että saisin sen joskus luettua. Ehkä olen valmis siihen parin vuoden kuluttua. :D

  VastaaPoista
 2. Yritin lukioaikoina lukea tätä kirjaa, kun se mainittiin äidinkielen oppikirjassa. Se tuntui kyllä silloin aika oudolta ja jäi kesken. Postmodernismia ironiaa ehkä - todellisuus on pelkkiä tarinoita?

  VastaaPoista
 3. Täytyy kyllä itsekin myöntää että en ihan parissa päivässä kirjaa lukenu :D mutta kun alkuun on päässyt niin kirjan lukee kyllä.

  VastaaPoista
 4. Yritän olla nujertumatta tämän taakan alle.

  VastaaPoista