keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Viktor Pelevin - Hyönteiselämää

Viktor Pelevin - Hyönteiselämää 1999
(Žiznʹ nasekomych 1993) Tammi 264s.

"Puutarhassani istun. Öljylamppu palaa.
Ei armasta, ei apulaista eikä tuttavaa.
Maailman vähäosaisten ja mahtavien sijaan
vain soinnukasta hyönteissurinaa"
                                                                                              Joseph Brodsky

Viktor Pelevin on yksi 90-luvun menestyksellisempiä ja tuottoisimpia venäläisiä kirjailijoita. Hänen kirjansa ovat postmodernistia ja sisältävät vaikutteita popkulttuurista ja science fictionista.

Kirjassa on 15 tarinaa, jotka kaikki kertovat samoista henkilöistä eri kulmista ja eri aikoina. Tarina alkaa Mustanmeren rannalla olevassa lomakeskuksessa. Arnold, Artur sekä amerikkalainen Sam Sucker tutustuvat toisiinsa ja viettävät aikaa normaalisti, mutta kaverusten heittäydyttyä kaiteelta tyhjyyteen, lukijalle paljastuu että he ovatkin hyttysiä. Saamme tutustua myös muurahaisneito Marinaan joka avioituu upseeri Nikolain kanssa ja synnyttää tyttären, Natasan joka haluaa kuitenkin olla kärpänen. Serjoza-kaskas kasvatta itsellensä viikset mutta entäs sitten kun häntä luullaan torakaksi? Maksim saa kokea miltä tuntuu olla hamppulude marisätkässä. Isä-pillerinpyörittäjä pohtii poikansa kanssa elämän tarkoitusta. Ovatko he ihmisiä vai hyönteisiä?

Hyönteiselämää ei ole helppoa luettavaa sillä kirja panee aivot lujille, suosittelenkin kirjan lukemista omassa rauhassa. Ihastuin kirjailijan ideaan leikkiä kuvakulmilla mutta ajoittain se sekoitti lukemistani, enkä oikein päässyt kirjaan sisälle. Pidin kuitenkin kovasti Pelevin kirjoitustyylistä.

"Yöperhosen koko elämä on juuri se hetki, hän sanoi, - jonka se tuhlaa hyvästellessään pimeyttä. Ei ole olemassakaan muuta kuin se hetki. Käsitätkö? Koko valtava elämä, jonka kuluessa suunnittelet aikaa myöten kääntyväsi valoon päin, onkin itse asiassa juuri se ainoa hetki, jona valitset pimeän."

Osallistun kirjalla kesän kirjabingoon ja rastitan kirjalla lokeron "Venäläinen kirjailija" sekä Lukuiloa Perhoslaaksossa -lukuhaasteeseen.

1 kommentti:

  1. Kirja sopii myös hyvin Kirjasähkökäyrän Lukuiloa Perhoslaaksossa lukuhaasteeseen.
    http://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2014/01/lukuiloa-perhoslaaksossa-lukuhaaste.html
    Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta :)

    VastaaPoista