maanantai 21. huhtikuuta 2014

Jean Rhys - Kvartetti

Jean Rhys - Kvartetti 2000
(Quartet 1928) Otava 229s.

"... Kavahda laupiaita samarialaisia - vaihda puolta tai piiloudu tienvarteen. Tai tervehdi heitä konnanhymy huulilla."
                                                                                                           R.C. Dunning

Jean Rhys (oikealta nimeltään Ella Gwendolen Rees) oli brittiläis-dominicalainen kirjailija. Rhys on luultavasti tunnetuin kirjastaan Siintää Sargassomeri, joka kertoo Bronten Kotiopettajattaren romaanin ullakolle päätyvän vaimon menneisyydestä. Itse en ole kirjaa lukenut koska en ole saanut Kotiopettajattaren romaania vielä loppuun. Mutta olen lukenut Rhysilta tämän lisäksi myös Huomenta, keskiyö teoksen, josta pidin paljon. Vaikka lempikirjailijoitani ovatkin Tove Jansson ja Sylvia Plath, olen aina tykännyt enemmän mieskirjailijoista ja harvemmin tykästyn kunnolla kehenkään naiskirjailijaan mutta pidän Jean Rhysista ja hänen tyylistään..

Kvartetti kertoo nuoresta englantilais naisesta, Marya Zellista. Marya on jäänyt yksin Pariisiin hänen miehensä jouduttua vankilaan. Suojaton ja rahaton nainen tutustuu sattumien kautta vaikutusvaltaisiin Hugh ja Lois Heidleriin, jotka ystävällisesti haluavat majoittaa Maryan luokseen asumaan. Ensiksi Marya kieltäytyy mutta lopulta hänen on pakko suostua. Pian Hugh alkaa lähennellä häntä ja heille syttyy kiihkeä suhde. Hughin vaimo esittää suvaitsevaista (sillä onhan näin tapahtunut aiemminkin) mutta salaa nöyryyttää Maryaa. Marya on onneton ja hän yrittää lähteä, mutta ei osaa irrottautua julmista hyväntekijöistään. Ristiriitaiset tunteet ja onneton sielu vievät häntä Pariisin-kahviloista hämäriin hotellihuoneisiin ja baareihin.

Juoneltaan kirja on hyvin tuttua Rhysia, päähenkilönä on rakkautta etsivä ja hyväksikäyttävä, rahaton nainen.  Rhysin naishahmot ovat aina heikkoja, saamattomia ja katkeria uhri-sankarittaria, joita kohtaan ei voi olla tuntematta sääliä, myötätuntoa eikä myöskään ärtymystä. Pidän Rhysin vähäeleisestä ja niukasta tyylistä. Tekstissä ei ole ollenkaan romantiikkaa vaan se keskittyy kuvaamaan tunteita ja ihmisiä. Mutta suuria elämyksiä tai tunnekokemuksia ei kirja herätä, se jättää lukijan hieman ulkopuolelle, mutta älyllisesti kirja on hyvin nautittava.

Rhysin tuotoksia on hyvin usein verrattu hänen omaan elämäänsä. Nuoruudessaan Rhys oli itsekin köyhä ja suojaton ja hän eli elämäänsä 1920 - luvun Pariisissa. Hugh Heidlerin esikuvana on pidetty kuuluisaa kirjailijaa Ford Madox Fordia, joka oli hyvin läheinen Rhysin kanssa ja hän auttoi Rhysiä kirjailijanuran alkuun.

2 kommenttia:

  1. Rhys on minusta ihan oma lajinsa. Huikea kirjailija, jonka tarinoiden tapahtumapaikaksi Pariisi sopii kerrassaan loistavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Rakastan Pariisia joten minulle sopii :D

      Poista