Javier Cercas - Salamiin Soturit 2003
(Soldados de Salamina 2001) WSOY 261 s.
"Sodan päättymisen jälkeen ei ole mennyt päivääkään etten olisi ajatellut heitä. Uskotteko? He olivat niin nuoria.. Kaikki kuolivat. Kaikki. Kaikki. Kuolleita. Kukaan ei saanut maistaa elämän hyviä asioita: kenelläkään ei ollut ikiomaa naista, kukaan ei saanut kokea isäksi tulemisen ihmettä ja sitä että kolme- tai neljävuotias lapsi kömpii hänen sänkyynsä, vaimon ja hänen väliinsä, sunnuntaiaamuna auringonvalon kirkastamassa huoneessa..."
Viime aikoina on tullut luettua ihan kohtuudella sotakirjoja vaikka en niitä aikaisemmin olekaan hirveästi lukenut. Mutta Ihminen sodassa -haasteen myötä olen löytänyt muutamia helmiä ja tämä kirja kuuluu niihin. Javier Cercas on espanjalainen kirjailija joka nousi maailmanmaineeseen kyseisellä teoksella.
Salamiin Soturit on jaettu kolmeen osaan. Keskimmäinen osa kertoo Espanjan sisällissodan sekavista loppuvaiheista sekä tasavaltalaisten joukosta joka aikoo teloittaa falangisteja. Teloitettavien joukossa on myös yksi falangistien alkuperäisistä ideologeista, kirjailija Rafael Sanchez Mazas. Tarinan mukaan hänen onnistuu paeta metsään, jossa tuntematon miliisi päästää hänet pakenemaan.
Ensimmäinen ja viimeinen osa kertovat katalonialaisesta lehtimiehestä joka kiinnostuu Sanchez Mazasin tarinasta ja kirjoittaa siitä artikkelin lehteen jolla pääsee lähemmäksi teloituspäivää edeltäneitä sekä sitä seuraavia vaiheita. Penkoessaan Sanchez Mazasin elämää ja kertomuksia hän löytää kiistanalaisia ja vaiettuja tapahtumia joiden kautta löytyy uusia näkökulmia Espanjan historiaan sekä sotiin ja ihmisiin. Lopulta hän päättää kirjoittaa tarinasta kirjan.
Salamiin Soturit on tosipohjaisten seikkojen ja fiktion yhdistelmä. Ja suurin osa kirjan henkilöistä esiintyy kirjassa omilla nimillään. Yksi tärkeä henkilö kirjassa on myös chileläinen kirjailija Roberto Bolano joka auttaa selvittämään tarinan tärkeintä osaa, kuka oli tuo miliisi joka päästi Sanchez Mazasin karkuun ja miksi? En osaa sanoa tunsiko Javier Cercas oikeasti Bolanon mutta mahdollisesti. Kirjassa päähenkilö myös pohdiskelee omaa keski-ikäisyyttänsä ja
kirjallisia epäonnitumisiaan. Tarinassa voi myös nähdä Cercasin omaa
elämää, hän kun työskenteli toimittajana ennen kirjan julkaisua ja sen tuomaa menestystä..
Kirjan takakannessa luvataan trillerimäistä jännitystä ja vaikka sitä kirjasta hieman löytyykin, petyin että se oli jäänyt vain yritykseksi. Mutta vaikkei kirja kirjallisesti ole mikään mestariteos pidin siitä silti. Se oli mielenkiintoinen kurkistus Espanjan historiaan ja asioihin joita ei välttämättä koulunpenkillä opi.
Osallistun tällä kirjalla Ihminen sodassa -haasteeseen sekä Lue itsesi ulos vakilasta -haasteeseen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti