sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Italo Calvino - Näkymättömät kaupungit

Italo Calvino - Näkymättömät kaupungit 2002
(Le citta invisibli 1972) Keltainen kirjasto 165s.

"- On vielä yksi josta et puhu koskaan.
 Marco nyökkäsi.
- Venetsia, kaani sanoi.
Marco hymyili: - Mistä luulit minun puhuvan?
Hallitsija katsoi silmää räpäyttämättä. - Mutta minä en ole koskaan kuullut sinun mainitsevan sen nimeä.
Ja Polo: - Joka kerta kun kuvailen sinulle jonkun kaupungin, sanon jotain Venetsiasta."

Viime aikoina lukutahti on ollut aika vikkelä ja pöydällä odottaakin iso pino kirjoja joista pitäisi blogata.Vielä kun kaikki kirjat pysyisivät hyvässä muistissa... Viimeisin kirja jonka luin oli Italo Calvinon Näkymättömät kaupungit. Aloitin juuri myös Calvinon toisen teoksen, Jos talviyönä matkamies, mutta se ei oikein vielä kulkenut. Mutta Näkymättömät kaupungit luin yhdessä päivässä. Italo Calvino (1923 -1985) oli Italialainen kirjailija sekä toimittaja joka tuli tunnetuksi postmodernista tyylistään.

Kirja kertoo Venetsialaisesta Marco Polosta, keskiajan huomattavimmasta maailmanmatkaajasta joka teki monia matkoja Kiinassa sekä Tsingis-kaanin pojanpojasta, Mongolian suurkaani Kublaista. He ovat Näkymättömien kaupunkien päähenkilöt. Monena iltana Polo kertoo näkemistään lukemattomista kaupungeista. Tamarassa, merkkien kaupungissa, kadunvarret ovat täynnä kylttejä. Matkaaja ei koskaa näe itse asioita, vaan pelkkiä merkkejä, jotka vuorostaan viittaavat toisiin merkkeihin.
Leonian kaupungissa ollaan niin innostuneita uusista tavaroista, että kaupunki alkaa pikku hiljaa kadota yhä vaikeammin tuhottaviin jätevuoriinsa. Kertoessaan monia tarinoita, Polon kaupungit alkavat saada yhä oudoimpia ominaisuuksia. Kublai-kaani ei usko että Polon kuvailemia kaupungeja olisi olemassakaan ja ettei tämä oikeasti olisi käynyt missään.. 


"- En tiedä milloin sinulla on ollut aikaa käydä kaikissa maissa joita kuvailet minulle. Minusta tuntuu ettet ole koskaan liikahtanutkaan tästä puutarhasta."

Kirja oli kaunis, kipeä, mutta kaunis. Calvinon mielikuvis ylittää kaikki rajat ja välillä se kyllä ylitti myös omat rajani. Rakastuin Calvinon tyyliin joka on hieman hämärä, se jättää paljon kysymyksiä ja asioita jotka täytyy lukea rivien välistä. 

"Marco Polo kuvailee sillan kivi kiveltä.
- Mutta mikä kivi kannattaa siltaa? kysyy Kublai-kaani.
- Siltaa ei kannata tämä tai tuo kivi, Marco vastaa, - vaan kaaren linja jonka ne muodostavat.
 Kublai-kaani on hiljaa ja miettii. Sitten hän lisää: 
- Miksi puhut minulle kivistä? Minua kiinnostaa vain kaari.
 Polo vastaa: - Ilman kiviä ei ole kaarta."

Tiesittekö muuten että ei olla aivan varmoja onko Polo koskaan edes käynyt Kiinassa. Kiinalaisista lähteistä ei löydy ainuttakaan mainintaa Polosta, ja tämä asettaa ainakin kyseenalaiseksi hänen korkean asemansa Kiinan hovissa. Jotkut myös epäilevät ettei Polo olisi käynyt Kiinassa lainkaan vaan kokosi kirjansa kuulopuheiden avulla. Mutta moni huomauttaa että Polo kuvaili kirjoissaan hyvin tarkasti Kiinalaista hallinnonjakoa ja tietoja jotka hän olisi voinut saada vain käymällä Kiinassa, vaikkei hänen kirjoissaan puhuta mitään Kiinan muurista, teestä tai puikoilla syömisestä.

Osallistun kirjalla Tuulevin Italia -haasteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti