perjantai 2. toukokuuta 2014

Tadeusz Borowski - Kotimme Auschwitz

Tadeusz Borowski - Kotimme Auschwitz 2009
(Bylismy w Oswiecimiu 1946) LIKE 192s.

"Täyteen ahdetut autot ajavat pois helvetillisesti ulvoen, kauhistuneiden naisten valituksen ja lasten sydäntä raastavan itkun ja yhtäkkiä yksinäisiksi joutuneiden miesten hölmistyneen hiljaisuuden säestämänä."

Kirjat jotka kuvaavat Natsi-Saksaa tai keskitysleirejä eivät koskaan ole olleet suosikkejani ja olen yrittänyt välttää niistä lukemisesta. Mutta päätin silti tarttua tähän kirjaan. Tadeusz Borowski oli puolalainen kirjailija joka pidätettiin vuonna 1943 koska häntä epäiltiin maanalaisesta toiminnasta. Borowski ei ollut juutalainen mutta hänet silti lähetettiin Auschwitzin keskitysleirille hyvin raadollisiin olosuhteisiin. Vuonna 1945 hän vapautui leiriltä ja vuonna 1951, ollessaan vain 28-vuotias, Borowski teki itsemurhan.

Kirjassa on kaksitoista novellia jotka kaikki kuvailevat elämää keskitysleirillä. Kertomukset keskittyvät leirin arkipäivään ja rutiineihin. Vangit syövät ja nukkuvat ja rakastuvat toisiinsa, samaan aikaan kun muita vankeja murhataan systemaattisesti. Borowskin kertoja ei tunne myötätuntoa kaasukammioiden ja teloitusten uhreja kohtaan ja kuvaa tapahtumia ulkokohtaisen tunteettomasti.

Kotimme Auschwitz on välillä hyvin raskasta luettavaa. Borowski ei kaunistele Auschwitzin arkea ja monia yksityiskohtaisesti selitettyjä tapauksia en ollut uskoa todeksi. Borowski ei myöskään kaunistele omaa tarinaansa tai puolustele tekojansa ja hän myöntääkin selvinneensä leiriltä juonittelun ja varastelun avulla. Tapahtumat olivat myös jättäneet syvät jäljet Borowskiin ja olleessaan vain 28-vuotias, Borowski teki itsemurhan. Suosittelen kirjan lukemista kaikille, kirja ei ole helppo, mutta kun kirjoitetaan tälläisestä aiheesta ei sen mielestäni pidäkään olla helppoa luettavaa.

"Toiset kantavat pientä jalatonta tyttöä. He pitävät häntä kiinni käsistä ja yhdestä jäljellä olevasta jalantyngästä. Kyyneleet valuvat pitkin tytön kasvoja ja huokailee sydämeenkäyvästi: 'Hyvät herrat, sattuu...' Miehet työntävät hänet auton lavalle kuolleiden joukkoon. Hänet poltetaan elävältä niiden kanssa."

Osallistun kirjalla Lue itsesi ulos vankilasta -haasteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti