keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Matti Lahdenperä - Yö Etsii Vankilaa

Matti Lahdenperä - Yö Etsii Vankilaa 1991
VAPK 105s.

Yö etsii vankilaa on ylivartija Matti Lahdenperän kirjoittama sekä vartija Raimo Virtasen kuvaama runoteos.  Kirja oli ilmestyessään, vuonna 1991, ensimmäinen Suomessa julkaistu vartijoiden vankilakuvaus. Kuten kirjassa mainitaan, vangit kirjoittavat paljon, vartijat vähemmän. Vartijat eivät tunnetusti kauhean mielellään kerro työstään vankilassa. 

Oli mielenkiintoista lukea mitä vartijat ylipäätänsä ajattelevat työstänsä sekä vangeista. Työn raskaus tuli monessa runossa esille, mutta myös auttaminen sekä välittäminen. Lahdenperä tuo esille runoissansa myös yhteiskunnan vastuun.

"Eiköhän tämä liene yhteiskunnan kaatopaikka,
jonne on helppo siirtää ihminen.
Lakaistaan roskat silmistä.
Ei työnnetä maton alle, vaan
paketoidaan harmaaseen tai punaiseen taloon.
Unohdetaan hetkeksi,
ne jotka eivät kuulu yhteiskuntaan.
Eikö vankila ole yhteiskunta?"


Raimo Virtasen kauniit kuvat (joidenka esiin tuomisessa epäonnistuin mutta lukekaa kirja ja nauttikaa kuvista!) eli Virtasen kauniit kuvat tuovat esille vankilan arkisen mutta karun elämän. On se elämä vankilassa hieman erillaista mitä elokuvista sekä televisiosarjoista saa kuvan. Usein vartijat myös kuvaillaan vankien vihollisina, vaikka todellisuudessa moni vartia on hakeutunut työhön mielessään halu auttaa.
"Yhtenä päivänä hän huomasi
- voin tehdä muutakin kuin lusia.
Yhtenä päivänä huomasin,
hän sanoi,
- auta minua."

Osallistun kirjalla Mikä minusta tulee isona -haasteeseen, Lue itsesi ulos vankilasta -haasteeseen sekä Saran runohaasteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti