maanantai 26. toukokuuta 2014

Pablo Neruda - Kysymysten kirja

Pablo Neruda - Kysymysten Kirja 2003
(Libro de las preguntas 1974) Loki 79s.

"Miksi aurinko on niin huonoa seuraa 
erämaan kulkijalle?

Miksi aurinko on niin mukava
sairaalan puutarhassa?"

Kesäloma häämöttää ja kiireistä on ollut. Lukeminen sekä bloggaaminen on jäänyt hieman taka-alalle viime aikoina mutta eiköhän loman aikana tule korjattua tämäkin virhe :)
Pablo Neruda on ollut lukulistallani jo pitkään ja yllätyin kun 1001 listalta ei löytynyt yhtään hänen teostansa. Kirjastossa eteeni sattui kuitenkin Kysymysten kirja ja mukaanhan se lähti. Pablo Neruda oli chileläinen kirjailija jota pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimpänä runoilijana sekä latinalaisamerikkalaisena kirjailijana. Neruda sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1971.

Kysymysten Kirja on postuumisti julkaistu kokoelma. Teoksen runot on kysymysten muotoon puettuja, aforistisia mietteitä ympäröivästä maailmasta, suurista ja pienistä asioista. Neruda tarkastelee maailmaa paikoin ironisella,paikoin absurdilla huumorillaan.

"Onko elämässä mitään hölmömpää
kuin olla nimeltään Pablo Neruda?"

Runot ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja niitä tuleekin luettua aika tiuhaan tahtiin. Sylvia Plathin ja Robert Frostin lisäksi harva runoilija on kuitenkaan noussut ylitse muiden. Pablo Neruda on kuitenkin poikkeus. Tykästyin Nerudan leikkisään ja humoristiseen tyyliin joka piilotti alleen suuria ja syviä kysymyksiä. Vaikka kirja oli paikoin kevyttä luettavaa, jäivät jotkut kysymykset pyörimään päähäni ja jäin miettimään vastausta. Suosittelen Nerudaa kaikille jotka vähääkään nauttivat runoista, etenkin kesä luettavaksi herran teokset sopivat mainiosti.  

"Mitä sanovat runoistani
ne jotka eivät koskettaneet vertani?"

Osallistun kirjalla Saran runohaasteeseen sekä Jokken Nobel -haasteeseen.

2 kommenttia:

  1. Minun pitää lukea Pablo Nerudan kirja tänä kesänä, juuri tänä kesänä, jokin ihana runoteos...

    VastaaPoista
  2. Kysymysten kirja on ihana! Minulla oli pitkään yksi noista kysymyksistä muistiin kirjoitettuna muistitaulullani, mutta muutossa se katosi. Se liittyi jotenkin juniin... tai kelloihin. :D

    VastaaPoista