Francoise Sagan - Tervetuloa ikävä
(Bonjour tristesse 1954) Tammi 131 s.
Francoise Sagan oli ranskalainen kirjailija jota pidettiin naispuolisena James Deanina. Alkoholi, tupakka, uhkapeli ja huumeet sekä nopeat autot kuuluivat hänen seurapiiri elämäänsä. Tervetuloa ikävä oli Saganin ensimmäinen teos jonka hän kirjoitti jo 18-vuotiaana. Kirja olikin kohu menestys ja sen ujostelematta kuvattu seksi ja päähenkilön kyyninen elämän asenne olivat sensaatio. Myös kirjallisuuskriitikot ylistivät teosta.
Kirja keroo yhdestä kesästä 17-vuotiaan Cecilen elämässä. Hän viettää leskeksi jääneen isänsä kanssa makeaa elämää Välimeren auringon lämmössä. Isä on tottunut vaihtamaan rakastajatarta pari kertaa vuodessa, mutta tänä kesänä kuvioihin ilmestyy perhetuttava Anne, ja hänen mukanaan elämään uhkaa astua porvarillisuus, järjestys ja kurinalaisuus. Kauhistunut Cecile punoo pirullisen juonen Annen karkottamiseksi ja se onnistuukin yli odotusten.
Kirjasta huokuu kesäinen tunnelma ja suosittelisinkin kirjaa kesälukemiseksi. Jotkut ovat myös verranneet kirjan tunnelmaa Kultahattuun, olen oikeastaan juuri tällä hetkellä kirjaa lukemassa mutta en osaa siihen vielä kantaa ottaa. Joutilainen yläluokkainen miljöö huokuu kyllä molemmista kirjoista.
Aina lukiessani kirjasta arvosteluja, tulee vastaan hyvin kielteiset arviot kirjan henkilöistä. Itse pidin Cecilea hemmoteltuna, ärsyttävänä ja ylimielisenä ja hänen isäänsä raasuna joka ei osaa ottaa vastuuta. Jopa Anne, jota monet pitävät edes jotenkin pidettävänä henkilönä kirjassa, jäi ärsyttämään itseäni.
Sagan on kertonut elämänkerrassaan että kirjan synnyttämään kohuun oli vain kaksi syytä. Ensimmäinen oli se että 17-vuotias tyttö meni samanikäisen pojan kanssa sänkyyn eikä häntä rangaistu tästä (esim. äitiydellä) Ja toinen oli isän ja tyttären suhde joka oli monen mielestä liiankin tasavertoinen. Isä ei ole perheen pää ja molemmat ovat toistensa tasavertaiset puhekumppanit. Isä kyselee tyttäreltänsä neuvoja sekä ottaa niitä vastaan. Seksuaalisuus ei ole myöskään tabu heidän välillänsä ja siitä puhutaan avoimesti. Tämä on myös syy minkä takia kirja tänäkin päivänä närkästyttää joitakin ihmisiä. Heidän suhdettaan pidetään ensinnäkin utopiana, nuoren tytön fantasia vapaudesta jota vanhemmat eivät rajoita. Sekä isän miehisyys yhdistyy tämän tarjoamaan luottamukseen ja turvaan, josta jotkut löytävät insestisiä piirteitä.
Osallistun kirjalla Vive La France! - lukuhaasteeseen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti