tiistai 31. joulukuuta 2013

Ernest Hemingway - Vanhus ja Meri

Ernest Hemingway - Vanhus ja Meri 2007
(The Old Man and the Sea 1952) 133 s.

Kirja kertoo vanhasta Kuubalaisesta kalastajasta, Santiagosta, joka ei ole saanut kalaa 84 päivään. Lopulta Santiago päättää lähteä kauemmaksi merelle ja saakin koukkuunsa suuren kalan. Kala on niin suuri ettei se mahdu veneeseen joten hän päättää väsyttää sen. Tästä alkaakin vanhuksen ja kalan taistelu elämästä ja kuolemasta.

Ernest Hemingway on mielestäni hyvin mielenkiintoinen kirjailija sekä hyvin mielenkiintoinen ihminen. Vaikka tämä oli ensimmäinen kirja jonka Hemingwaylta luin on minulla aina ollut jonkinlainen oma mielikuvani kirjailijasta. Ja Vanhus ja Meri oli juuri sellainen kirja jota osasin häneltä odottaa. En tiedä miksi mutta olen aina yhdistänyt Hemingwayhin tietynlaisen vapauden ja sen kaipuun sekä yksinäisyyden.

Aluksi en pitänyt kirjaa melkein minään, jopa kirjan loputtua minulle jäi sellainen tunne että olisin kaivannut jotakin enemmän, etenkin koska kirjailijana oli Hemingway. Mutta muutaman päivän kuluttua, kirjaa enemmän pohdiskeltuani tajusin kuinka vahva teos oli ollut. Kaikessa yksinkertaisuudessaankin se osasi tuoda esille kuinka voimaton ja yksinäinen ihminen voikaan olla luonnon edessä. Sekä kuinka kaukana haaveet ovat todellisuudessa. Loppujen lopuksi, ei kirjan tarvitse olla tuhatsivuinen ollakseen klassikko, joskus tärkeät asiat voidaan kertoa yksinkertaisesti ja lyhyesti ja niissä on silti voimaa.


Hyvää uuttavuotta myös kaikille! Juhlikaa rauhallisesti.

Nähdään ensi vuonna ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti