perjantai 20. joulukuuta 2013

Albert Camus - Sivullinen

Albert Camus - Sivullinen 2010
(L'Etranger 1942) Seven 160 s.

Olen lukenut monta Camusin kirja-arvostelua viime aikoina joten päätinpä lukea omassa lukupinossa olevan Sivullinen kirjan. On siellä vielä Rutto mutta sen päätin jättää myöhemmäksi.

Albert Camus oli ranskalainen kirjailija, filosofi ja lehtimies. Sekä yksi eksistentialismin ja absurdismin johtohahmoista. Sivullinen onkin Camusin
eksistentialismin selkeä ja painokas manifesti.

Kirja kertoo nuoresta algerianranskalaisesta miehestä, joka tulee tappaneeksi miehen ja hänet tuomitaan teostaan kuolemaan. Tarinan päähenkilö Mersault on asenteeltaan välinpitämätön mutta Camus itse on luonnehtinut hänessä olevan syvää ja itsepäistä intohimoa, intohimoa ehdottomuutta ja totuutta kohtaan. Hän kieltäytyy valehtelemasta sekä esittämästä tunteita joita ei tunne.

Kirjaa luonnehditaan teokseksi miehestä, joka ilman sankarin elkeitä on valmis kuolemaan totuuden puolesta.
Itse pidin kirjaa laimeana. Ehkä en päässyt kirjaan kiinni, mutta sykähdyttävää tarinaa en kirjasta löytänyt. Syynä voi myöskin olla itse päähahmo Mersault joka ei herättänyt itsessäni minkäänlaisia tunteita, hahmon välinpitämätön asenne tarttui itseenikin ja jo loppua kohden en enään välittänyt miten hänelle käy. Ehkä tämä oli myös kirjan tarkoitus. Jotenkin jäi kuitenkin sellainen tunne että haluaisi hieman enemmän.


Osallistun myös tällä kirjalla Vive La France haasteeseen!
http://annaminunlukeaenemman.blogspot.fi/2013/11/vive-la-france.html

4 kommenttia:

 1. Minusta kirja on sangen hyvä ja vaikuttava, mutta olen kummastellut Camus'n omaa tulkintaa kirjasta. Minusta Meursault on täysin muiden vietävissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä seuraavalla kerralla pitäisi kirja lukea vähän rauhallisemmin niin pääsisin siihen kunnolla mukaan :D mutta oikeassa olet, en itse kyllä nähnyt hahmossa mitään piirteitä joilla Camus on häntä luonnehtinut.

   Poista
  2. Luin ensin Camus'n Yövieras novellin ja tämän ei Camus'n tyyli oli tuttu, olen lukenut Camus'n Putoaminen ja mainitsemasi Ruton, joka on pisin Camus, siinä minusta viitataan tähän teokseen.

   Poista
 2. Aloin kesällä kuunnella eksistentialismia käsittelevää luentosarjaa, mutta jätin kuuntelemisen kesken, koska luennot käsittelivät todella paljon Sivullista enkä ole sitä vielä lukenut. Haluaisin kirjan kyllä jossakin vaiheessa lukea. Ehkäpä minäkin luen tämän vielä Vive la France! -haasteeseen. :)

  VastaaPoista