tiistai 30. syyskuuta 2014

Dashiell Hammett - Lasiavain

Dashiell Hammett - Lasiavain 2005
(The Glass Key 1931) Loisto 225s.

"Vihreät nopat vierivät yli vihreän pöydän, törmäsivät pöydänreunaan ja kimposivat takaisin. Toinen pysähtyi heti: sen yläpinnassa näkyi kuusi valkoista silmää kahdessa kolmen silmän rivissä. Toinen kieri keskelle pöytää ja pysähtyi yksi ainoa silmä ylöspäin. Ned Beaumont ähkäisi hiljaa ja voittajat korjasivat rahat pöydältä."

Viimeaikaiset kiireet ovat pitäneet minut kaukana kirjoista ja blogista, mutta viikonlopun aikana sain luetuksi Rikoksen jäljillä -lukuhaastetta varten Dashiell Hammettin Lasiavaimen.

Dashiell Hammett oli yhdysvaltalainen salapoliisiromaanien ja novellien kirjoittaja. Hammett tuli tunnetuksi "kovaksikeitettyjen" dekkarien kirjoittajana ja häntä pidetäänkin yhtenä tyylilajin tärkeimmistä edustajista.

Senaattorin poika löydetään murhattuna, mutta rikospaikalla ei näy muita. Murha näyttää herättävän myös muidenkin kuin viranomaisten huomion. Epäilykset kohdistuvat kaupungin voimahahmoon, Paul Madvigiin joka on senaattorin tärkeimpiä tukijoita. Murhaa rupeaa itsenäisesti tutkimaan Madvigin ystävä Ned Beaumont, joka ei epäröi turvautua epäilyttäviinkin keinoihin päästäkseen päämääräänsä.

Lasiavain on kovaksikeitettyä dekkarikirjallisuutta parhaimmillaan, mutta itseeni se ei niin uponnut. Kirja keskittyy vaalikampanjan poliittisiin taisteluihin, pyssyt paukkuvat ja nyrkit heiluvat, eivätkä keinot ole aina kauniita. Kirja parani loppua kohden, mutta hammettmainen dekkarikirjallisuus ei taida olla minua varten. Listalta löytyy kuitenkin vielä pari Hammettia, ja etenkin Maltan Haukka on pyörinyt lukulistalla jo pitkään.

Vuosittain myönnettävä Lasiavain-palkinto parhaalle pohjoismaiselle rikosromaanille on saanut muuten nimensä tämän kirjan mukaan.

Osallistun kirjalla Rikoksen jäljillä -lukuhaasteeseen.

2 kommenttia:

  1. Aikalailla samalta minustaki tuntui, kun samaiselta herralta luin tuota dekkarihaastetta varten kirjan Veristä satoa. Eipä voi sanoa, että kauheasti olisin nauttinut siitä räiskinnästä.

    VastaaPoista