perjantai 11. heinäkuuta 2014

Henri Charrière - Vanki nimeltä Papillon

Henri Charrière - Vanki nimeltä Papillon 1971 
(Papillon 1969) Otava 514s.

"Venezuelan kansalle, Parian lahden vaatimattomile kalastajille, kaikille intellektueille, sotilaille ja muille, jotka antoivat minulle mahdollisuuden uuteen elämään, vaimolleni ja parhaalle ystävälleni Ritalle."

Henri Charrière 1906-1973 oli ranskalainen kirjailija joka tuli tunnetuksi omaelämäkerrastaan Vanki nimeltä Papillon. Kirja on kirjoitettu kahdessa kuukaudessa. Charrière on myös kirjoittanut menestysteokselleen jatko-osan, Banco. Siinä hän valoittaa nuoruuttaan Ranskassa sekä pakojen jälkeistä elämäänsä Etelä-Amerikassa.

Henri Charrière, Montremarten rikollispiireissä paremmin tunnettu nimellä Papillon tuomittiin vuonna 1931 elinkautiseen murhasta jota hän ei ollut tehnyt. Hän joutui pakkotyöhön Ranskan Guayanaan, jossa toteutti ensimmäisen pakonsa. Papillon pakeni Cayennen pahamaisesta rangaistussiirtolasta ja purjehti pienellä avoveneellä Kolumbiaan yli 1600 kilometrin matkan. Hän eli villin intiaaniheimon parissa kahden sisaruksen aviomiehenä, kunnes hänet luovutettiin Ranskalle. Papillon joutui Pirunsaarelle, josta kukaan ei ollut ennen paennut. Papillon teki yhteensä yhdeksän pakoyritystä, kunnes viimeinen pakoyritys vei hänet Venezuelaan, jonka kansalainen hänestä lopulta tuli.

Vanki nimeltä Papillon on vauhdikas ja jännittävä omaelämänkerrallinen teos, joka vei ainakin tämän lukijan mennessään. Kirja keskittyy erityisesti Papillonin pakoyrityksiin. Papillon oli vakaasti päättänyt karata ja halusi aloittaa uuden elämän rehellisenä miehenä. Myös vankilaelämää kuvaillaa kirjassa: vankien välistä ystävyyttä sekä valtapeliä, rakkautta, vartijoita, rahakätköjä. Vanki nimeltä Papillon on ehdottomasti yksi mukaansatempaavimmista ja mielenkiintoisimmista kirjoista jonka olen pitkään aikaan lukenut.  

"Mutta on selvä, ettei uuden elämän aloittaminen ole yhtä helppoa kuin napin ompeleminen. Ja vaikka tänäänkin, kaksikymmentäviisi vuotta myöhemmin, olenkin naimisissa, yhden tyttären onnellinen isä ja Venezuelan kansalainen, jouduin kokemaan monia seikkailuja, onnistumisia ja konkursseja, tosin aina vapaana miehenä ja rehellisenä kansalaisena. Ehkä jonain päivänä panen ne paperille, samoin kuin monet mielenkiintoiset tarinat jotka eivät mahtuneet tähän."

Osallistun kirjalla Vive La France -lukuhaasteeseen, Hei me lusitaan -lukuhaasteeseen, Lukuiloa perhoslaaksossa -lukuhaasteeseen sekä kesän kirjabingoon ja rastitan kirjalla lokeron "Yli 500 sivua"

1 kommentti:

  1. Tämä on huikea kirja. Siitä on pitkä aika, kun itse luin kirjan. Kiitos postauksesta ja sait tällä kerralla neljä haastetta valloitettua :) Wau

    VastaaPoista